Al temps que centenars de persones entraven al·legacions segons el model facilitat pel GOB, l'associació també ha entrat un llarg document amb propostes de millora de moltes disposicions que figuren als textos que han estat a exposició pública durat 40 dies hàbils.
Hi ha nombroses referències a la problemàtica de l'aigua i la conservació dels aqüífers. Es demana la previsió d'usar cisternes de pluvials i ús de residuals quan sigui possible, amb la finalitat d'aconseguir estalvis que van des del 50 % a edificis dels nuclis tradicionals fins al 100 % en nous creixements turístics o d'hortals. Es sol·liciten també paviments filtradors als aparcaments de certa dimensió i dipòsits subterranis reguladors de pluja a les noves zones que s'urbanitzin.
En temes energètics, es proposen criteris per animar la participació econòmica local en la implantació de renovables, estalvis significatius a les noves construccions i activitats turístiques, així com obligació de cobrir les necessitats energètiques amb renovables sobre el propi edifici o participant en altres iniciatives de generació a l'illa.
El GOB demana restringir seriosament la possibilitat de posar dotacions sobre sòl rústic que siguin de servei de les urbanitzacions. Es demana que només es puguin posar serveis públics sobre rústic comú i amb límit d'extensió.
En els allotjaments turístics al camp, es planteja la necessitat de regular les piscines (tan polèmiques els darrers dies), es proposa una quota anual màxima de places amb preferència per les agroestades. També es demana que s'hagin de demolir les obres que es facin per activitat turística si aquest ús es finalitza. Ja hi ha exemples d'agroturismes que han incrementat molt la capacitat d'allotjament i després s'han venut a particulars que no tenen activitat turística, amb la qual cosa en realitat s'estan afegint cases al camp i realitzant operacions immobiliàries especulatives.
Pel que fa als restaurants en sòl rústic es sol·licita que es recuperin els criteris de l'anterior PTI, de forma que només es permetin en rústic comú i a llocs on ja tenguin allotjament d'agroturisme o turisme rural autoritzat.
Hi ha també referències a qüestions paisatgístiques, com incentivar el soterrament del cablejat aeri, l'obligació de mantenir la pràctica de pedra seca sense morter, folrar o enjardinar els paraments de formigó de les carreteres o incorporar els moments de floració com a criteri de gestió de camins i carreteres.
Es proposen criteris per limitar el nombre de nous edificis agraris a cada explotació o per vincular l'ús agrari d'aquests nous edificis en el registre de la propietat.
El document d'al·legacions incorpora també referències a no incentivar hivernada d'embarcacions al sòl rústic, no permetre places hoteleres per davall de 60 m2 o incorporar com indicadors de seguiment del PTI l'activitat duita a terme pel Consorci de disciplina urbanística.
El GOB agraeix la col·laboració rebuda de moltes persones per elaborar l'anàlisi i les propostes de millora del Pla, així com de la gent que ha presentat al·legacions particulars o com a entitats ciutadanes. Es considera que aquesta fase d'exposició al públic ha comptat amb molta participació i interès de la ciutadania. Ara s'inicia una nova fase per intentar que el màxim d'aquestes propostes siguin incorporades a la redacció definitiva del Pla Territorial.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 2158 lectures