El GOB s'ha dirigit a Autoritat Portuària del port de Maó per a conèixer quines prevencions ambientals s'han aplicat davant la instal·lació de més de 100 morts de ciment a la vorera que va de Moll d'en Pons a Cala Figuerasses.
L'entitat ha demanat poder consultar l'expedient que s'ha usat per a contractar les obres d'instal·lació de les boies, saber si s'ha fet qualque estudi previ de presència de valors ambientals i si s'han estudiat cap tipus de mesures minimitzadores de l'impacte o compensatòries (com fondejos amb pern, morts amb refugis per fauna, etc).
El GOB recorda que la Llei 12/2016 d'avaluació ambiental de Balears, modificada per la Llei 9/2018, disposa que cal avaluació d'impacte ambiental per qualsevol projecte que pugui afectar els ecosistemes marins.
Cadascuna de les boies instal·lades va acompanyada d'un mort de ciment d'un parell de metres quadrats. Això són més de 200 m2 de zona afectada, en una àrea que, com es recordarà pel cas de les obres del moll de cala Corb, hi podria haver espècies protegides.
En aquella ocasió, el canvi sobtat de tipologia d'obra, anunciada i licitada com a passarel·la volada de llenya però canviada sense autorització a moll d'obra, va provocar l'abocament no programat de grans quantitats de materials sòlids i la seriosa afectació d'una colònia de Cladocora caespitosa, un corall mediterrani sota especial protecció. Des de llavors, les obres estan aturades, pendents del veredicte del Ministeri de Medi Ambient.
Així mateix, també s'ha demanat saber si cadascuna d'aquestes boies està destinada a un nou amarrament (veient la gran distància dels molls, hi cabrien embarcacions de gran eslora) i si s'han tingut en compte els estudis de capacitat de càrrega nàutica de l'illa que el Govern Balear està elaborant. S'ha de tenir present que les barques no queden al port sinó que surten al litoral i, per tant, el seu efecte transcendeix l'amarrament.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 2562 lectures