Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Plantes invasores vers jardins sostenibles, aquest divendres 27 a l'AV des Castell

Pestanyes primàries

Voluntaris del GOB actuant en una zona costanera eradicant planta invasora aquest estiu

Si no vas poder assistir a la xerrada sobre plantes invasores i enjardinament sostenible el passat mes de juliol, aquest divendres tens una segona oportunitat.

Gràcies a que en èpoques anteriors la pressió de l'home era inferior a la zona costanera, una gran majoria d'endemismes vegetals va quedar relegada en aquesta àrea.  A Menorca existeixen 1300 tipus de plantes diferents, de les quals un centenar n'és endèmic.

Avui en dia la zona litoral és, de molt enfora, un dels atractius turístics més demandats a Menorca.  Fa desenes d'anys que s'hi van construir urbanitzacions i aquestes van anar acompanyades dels jardins dels particulars i d'altres equipaments turístics.

Malauradament, l'ús de plantes exòtiques de caràcter invasiu en jardineria, s'ha convertit en una veritable amenaça per molts d'aquests endemismes.

Les espècies invasores són considerades en tot el món com el segon motiu d'extinció d'espècies, després de la pèrdua d'hàbitat.

Aquest divendres 27 parlarem d'algunes plantes usades en jardineria que tenen aquest comportament, i que envaeixen zones del litoral menorquí on s'hi concentren alguns dels endemismes vegetals més representatius de Menorca. Aquests endemismes són espècies úniques, de distribució molt reduïda (de vegades només presents a Menorca o compartides amb altres illes properes), motiu pel qual són d'especial interès pel que fa a la conservació de la biodiversitat mundial.

La trobada, que es farà al local de l'Associació de Vesins des Castell a les 20.00 hores, té com a finalitat sensibilitzar a la població resident de les urbanitzacions costaneres sobre l'ús de plantes no invasores en jardineria. També es donaran opcions d'enjardinament amb planta mediterrània, que suposen tant beneficis ambientals com econòmics per part de l'usuari, a més de recrear el paisatge del nostre territori.

Aquesta xerrada està emmarcada en un projecte de voluntariat de la Fundació Biodiversitat sobre l'eradicació de plantes invasores en el litoral menorquí i la sensibilització en torn la seva problemàtica a les urbanitzacions litorals. També compta amb la col·laboració de l'AV des Castell i el suport tècnic des Viver del GOB.

Podeu trobar un díptic informatiu sobre aquesta campanya adjunt en aquesta notícia.