Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Prou nitrats: Filtres verds front a claveguerams inexistents

Pestanyes primàries

Imatge d'un filtre verd construit a Menorca

Construir xarxes de clavegueram en els conjunts de cases que es troben allunyats dels nuclis principals implica haver de fer inversions molt grans, que no semblen probables en els temps que corren. Davant el greu problema d'excés de nitrats que es registra a l'illa, el GOB proposa incorporar a les normatives els sistemes descentralitzats de depuració, coneguts com a filtres verds, que resulten molt més econòmics.

La màxima sanitària permesa en el cas dels nitrats es situa en els 50 mg/l. Segons algunes informacions oficials a Menorca s'hi troben punts de llevant que estan a més de 100 i punts de ponent que estan a més de 200 mg/l. I a la part central, es superen moltes vegades els 37,5 mg/l, que és el límit a partir del qual la normativa europea exigeix mesures per invertir la tendència.

Malgrat aquesta situació, el Govern Balear acaba de publicar una nova pròrroga per poder edificar més cases a zones on no hi ha clavegueram. És la quarta pròrroga que es fa “per circumstàncies de necessitat extraordinària i urgent”. Com que la normativa no és gens clara a l'hora d'assegurar la depuració de les aigües, vol dir que s'aposta per afegir noves cases que puguin incrementar els abocaments de nitrats a l'aqüífer, en forma de lixiviats de les aigües residuals.

El GOB dirigeix avui escrits tant a la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear com a la Presidència del Consell Insular, demanant major sentit de la responsabilitat en les decisions públiques, a fi que s'abordi d'una vegada el greu problema de la contaminació de l'aqüífer per nitrats. La manca de clavegueram no és l'única causa que provoca aquesta contaminació, però és una de les causes.

Com que el principal cost dels claveguerams pendents és la llarga distància que separa el nucli de cases de les depuradores municipals, pot resultar molt més realista plantejar sistemes descentralitzats, a fi que cada casa o petit grup de cases depuri les seves aigües. Un dels sistemes més econòmics que es coneixen és mitjançant un filtre verd, això és, una petita zona de plantes aquàtiques (aprox. 5 m2 per persona) que capten els nutrients de l'aigua i la converteixen en apta per regar jardins.

Ja existeixen a Menorca alguns casos aplicats, amb bons resultats. Aquest mètode, quan està ben fet, no provoca olors ni mosquits. En alguns casos, la comparativa entre el cost de clavegueram i el cost del filtre verd, presenta diferències de quasi el 90 %.

Menorca no pot seguir ajornant les mesures a prendre per prevenir la contaminació per nitrats. Molta gent ja es veu afectada per la no potabilitat de l'aigua i ha de comprar garrafes o instal·lar sistemes de filtratge. La manca de previsió en els problemes ambientals s'acaba pagant.

Per això no es considera acceptable és que, en els temps que estem, es promoguin noves normatives que poden agreujar encara més la problemàtica. Les noves activitats econòmiques que es posin en marxa han d'estar dirigides a solucionar problemes, no a crear-ne de nous o agreujar els que tenim.