Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Quan treballes al camp i t'agrada, no ho canviaries per res del món

Pestanyes primàries

Participants de la jornada

La necessitat d'organitzar-se, conèixer les necessitats existents del grup i treballar en xarxa per a optimitzar els recursos disponibles, són ingredients clau per a garantir una bona viabilitat al camp. Aquestes i d'altres qüestions van sorgir a la darrera jornada de Dones Pageses, celebrada el passat dissabte as Capell de Ferro.

El matí començà amb l'experiència de l'Obrador Xisqueta explicada per na Mariona, tècnica del projecte, i na Lina, artesana del Pallars Sobirà. Van fer un recorregut per tot el procés, des dels primers moments de la iniciativa, amb motivacions i objectius marcats, donant a conèixer les dificultats que han anat trobant durant el camí, i com s'han anat adaptant als contratemps. La revalorització de la llana xisqueta, pagant-la a un preu just al pagès/a, i dinamitzar una xarxa d'artesanes a la zona és l'objectiu del projecte, una iniciativa per a tancar cercles.

L'artesania amb la llana, però, no és un mercat senzill, entrar dins el món tèxtil, majoritàriament industrialitzat, amb un producte artesà, té les seves dificultats (el preu, el desconeixement del producte,...). Per això, és clau treballar molt bé la comercialització diferenciada, amb valor afegit. L'Obrador Xisqueta ha apostat per treballar en la qualitat de la llana i, sobretot, en el disseny dels productes, per a fer propostes modernes i adaptades als nous temps. Combinar la comercialització amb una campanya de difusió i tallers creatius, amb la Caravana Xisqueta, per les comarques properes, fa que el projecte avanci i cada vegada tengui més seguidors. (vídeo del projecte: https://vimeo.com/87167116)

La comercialització diferenciada és aplicable tant al producte artesà amb llana com als productes agroalimentaris, per això va centrar bona part de la jornada. La comunicació és fonamental per a transmetre el què s'està fent, i els mercats i la venda directa permeten aquest contacte directe amb els consumidors, segons na Maria Tudurí. La volta per la finca va donar peu a debats en moviment, donant a conèixer experiències personals i projectes de futur. Ens quedem amb una de les reflexions fetes: “la feina al camp ha d'agradar, perquè al final no és només una feina, és un estil de vida. I quan t'agrada, no ho canviaries per res del món”.

Ahir, 15 d'octubre, va ser el Dia Internacional de la Dona Rural i avui, 16 d'octubre, és el dia Mundial de l'Alimentació. I no és casualitat la proximitat d'aquestes dues dates, de fet, es van instaurar juntes per la innegable relació entre la producció d'aliments i la dona com a figura clau en el procés alimentari.

La jornada s'ha emmarcat dins el programa de custòdia agrària amb el suport del Consell Insular de Menorca.