Recentment, el Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca ha alliberat una femella adulta de flamenc que va arribar a l’illa exhausta degut al temporal Filomena. La recuperació d’aquest ocell va ser particularment complicada, però finalment es va poder alliberar a les salines de Mongofra, on hi està hivernant un grup d’una quarantena d’aquests animals.
Era el 10 de gener quan es va localitzar el flamenc surant dins el port de Ciutadella. Segurament havia caigut a l’aigua pel temporal. Estava molt dèbil, i ni tan sols s’aguantava. Assessorats per Centres de Recuperació més experimentats en aquesta espècie, poc a poc es va aconseguir que anés recuperant forces. S’ha alimentat amb artèmia, el crustaci que ells consumeixen habitualment i que els transfereix el color rosat de les plomes. Es va adaptar un arnès per a que pogués recuperar la força a les potes, a l’estil dels caminadors que emprem nosaltres als hospitals. Finalment, quan s’ha vist que ja havia restablert suficientment el bon estat físic, s’ha alliberat entre un grup de flamencs que està hivernant a les salines de Mongofra.
Al món hi ha mitja dotzena d’espècies de flamencs. L’espècie que trobam al Mediterrani viu també a la zona de la Índia i a l'Àfrica, lligat sempre a ambients de llacunes somes litorals i salines. La població del Mediterrani Occidental cria només de forma estable a Fuente de Piedra (Màlaga) i La Camarga, amb alguns altres punts de cria molt fluctuants al Delte de l’Ebre, Doñana, La Mancha, zona d’Alacant i Itàlia. Fora de l’època de cria es dispersen pel litoral mediterrani i la costa atlàntica d’Àfrica. A les Illes Balears és habitual en època de pas i a l’hivern, sobretot a les salines de les Pitiüses i Mallorca, on s’hi poden concentrar centenars d’individus. A Menorca també és normal veure’l, però en grups molt més petits. Mongofra Nou, finca amb acord de custòdia amb el GOB, és on hi solen passar l’hivern els grups més grossos.
L’ingrès de flamencs al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca no és un fet molt comú, però sí que no és rara l’entrada d’individus joves a finals d’estiu, quan arriben a Menorca molt cansats en el seu primer viatge de dispersió des de les seves àrees de cria. L’ingrés d’individus adults, com en aquest cas, és excepcional.
El Centre de Recuperació de Fauna de Menorca funciona mitjançant conveni del GOB i el COFIB, amb el suport del Consell Insular de Menorca i els ajuntaments de Ciutadella, Maó, Es Mercadal, Ferreries, Sant Lluís i Es Castell. La participació de persones voluntàries és també bàsica per a portar a terme la seva activitat, així com també l'ajuda de totes aquelles persones que apadrinen algun dels seus animals. Pots ser una d'elles clicant en aquest enllaç per a apadrinar.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 2526 lectures