El GOB ha presentat un Recurs contra l'acord del Ple de l'Ajuntament de Ciutadella de cedir la parcel·la pública de Rafal Amagat, en sòl rústic, per instal·lar-hi un dipòsit de gas liquat a favor de Gas Natural Fenosa. També s'ha dirigit a la Direcció General d'Energia del Govern Balear.
El projecte d'implantar gas a Menorca consisteix en construir una xarxa d'abastiment domèstic, a partir de tres grans dipòsits a Ciutadella, Es Mercadal i Maó. L'execució d'aquesta iniciativa implicaria alçar 579 quilòmetres de síquies per carrers i carreteres. A canvi, només s'aconseguiria, en el supòsit de convèncer tots els clients que la companyia pretén, un estalvi màxim d'1,6 % en les emissions de CO2 de Menorca.
En opinió del GOB, aquesta aposta per continuar implantant energia fòssil per arribar a petits consumidors no té cap lògica que respongui a l'interès general. Pot respondre, lògicament, als interessos de l'empresa, però això no és argument suficient com perquè se'ls hagi de cedir una parcel·la pública.
L'única entrada del gas que podria tenir un efecte ambiental de consideració, i per tant un interès per a la col·lectivitat, seria la seva arribada en vaixell per a poder abastir part del consum de la central tèrmica de Maó.
Si es substitueix l'actual gasoil, que consumeixen les turbines de la tèrmica, per gas, es podrien tenir uns estalvis significatius en SO2, NOx i part de CO2 (de l'ordre del 27 %). Però això només es produeix si es fa el canvi en el gran consum que representa la central, no opera quan la destinació és la llar domèstica, com pretén l'actual projecte, que a més requereix de grans obres.
El gas s'ha de comprar a tercers països, o s'ha d'extreure amb la problemàtica tècnica del fracking, que esquerda amplis territoris i afecta seriosament el subsol i els aqüífers. El GOB ha anat presentant al·legacions a cada tràmit del projecte.
Els esforços i el temps de les institucions públiques que ara s'estan destinant a buscar la implantació de gas a l'illa, serien molt més profitosos si es dedicassin a la promoció de l'energia solar tèrmica per escalfar aigua, a la promoció del consum local de biomassa, o a la producció d'electricitat a partir d'energies renovables.
En qualsevol cas, el GOB ve demanant que no es doni tracte de favor al gas. Que si l'empresa aconsegueix implantar-se, que els dipòsits vagin a sòl industrial. En el Recurs presentat es recorda que el Tribunal Suprem fa una interpretació restrictiva de l'ús del sòl rústic i que hi ha vàries sentències que invaliden projectes de dipòsits de gas per trobar-se massa propers a zones habitades.
Un dipòsit de gas està catalogat com a activitat molesta, insalubre i perillosa. En la interpretació del GOB, la parcel·la de Rafal Amagat es troba massa propera a la urbanització de cala Blanca i molt més encara dels nuclis rurals i d'alguns habitatges unifamiliars que es troben a la zona.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 4547 lectures