L'anunci d'Autoritat Portuària d'iniciar aquest mes de març el dragatge i posterior abocament al mar dels fangs del port de Maó, és un error històric.
Ja va ser una equivocació difícil d'oblidar el fet de permetre abocaments industrials directes al port, en els anys 60 i 70. Però que s'usin els recursos actuals per tornar tirar els fangs contaminats al mar, en tost d'aprofitar per procedir a la descontaminació, és un gest de greu irresponsabilitat de les actuals institucions públiques.
Diferents estudis realitzats per mesurar el nivell de contaminació adverteixen d'importants concentracions de mercuri, plom i d'altres metalls pesants. Autoritat Portuària va encarregar el seu propi estudi però va deixar sense analitzar la meitat de la zona que es vol dragar. Entre les àrees que no s'han inclòs, hi ha la zona que en 2009 figurava com a més contaminada.
El lloc on es volen abocar els fangs es troba a un milla de s'Algar, en el litoral de Sant Lluís. Autoritat Portuària havia anat dient que es tractava d'una zona degradada, que ja havia rebut abocaments anteriors. Però la filmació realitzada per Oceana va demostrar que és un ecosistema en bon estat, amb hàbitats protegits i que alberguen espècies protegides.
La proximitat a la costa farà inevitable que les parts fines, que són les que alberguen més contaminació, arribin fàcilment a les zones de bany. Així mateix, les afectacions dels contaminants sobre el peix i el marisc també semblen garantides.
Convé recordar que un estudi de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) fet en 2003 va detectar altes concentracions de mercuri en el 62 % de les mostres de tauró i en el 54 % de peix espasa. Aquest estudi es va amagar als ciutadans durant 7 anys, fins que Oceana el va aconseguir per la via judicial.
El mateix IEO va advertir, en relació als dragats de Maó, que els metalls pesants no es degraden i que es van concentrant a mesura que ascendeix la cadena tròfica, de tal forma que es poden magnificar fins a 10 vegades les concentracions que hi ha en el medi.
Però tots els advertiments han estat sistemàticament ignorats per Autoritat Portuària (i la resta d'institucions públiques que haurien pogut actuar). Al final, es trobam, una vegada més, amb una obra desmesurada (el dragat de 200.000 m3) que es tradueix en 2 milions d'euros que arriben a una gran constructora.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 41258 lectures