El GOB demana a Autoritat Portuària que s'aturi la transformació de zones en estat natural del port de Maó. El projecte de Cala Corb inclou un estudi geotècnic que garanteix sobradament la solidesa del penya-segat per fer una passarel·la volada.
Fa uns dies el GOB denunciava el canvi en el model constructiu que s'estava fent a la vorera sud de Cala Corb, al municipi des Castell, una de les zones del port de Maó que encara té el penyal natural. De llavors ençà, les obres estan aturades.
El projecte que s'havia aprovat preveia una zona de moll d'obra a la continuació de Moll d'en Pons, que presenta poca profunditat, i una passarel·la volada a la zona de Cala Corb, on el fons oscil·la entre 10 i 13 metres de profunditat. Però sense cap autorització prèvia, es va detectar que s'estaven abocant gran quantitats de material també a la zona de cala Corb.
El GOB ha pogut consultar el projecte d'execució i ha constatat que inclou un informe sobre la solidesa geològica de la zona on s'havien de fixar el suports. Els resultats d'aquest treball mostren una resistència de la roca del penya-segat que excedeix en molt el necessari per a fixar la passarel·la (veure imatge adjunta). Aquesta informació posa seriosament en entredit la necessitat del moll d'obra.
Els abocaments que s'havien començat a fer estan sepultant literalment un dels pocs trams de penyal submarí que queden al port de Maó, una rada que, malgrat els diferents usos que s'hi donen, encara segueix sent la zona abrigada més gran de l'illa i acull una important activitat d'alevinatge, de marisc i d'altres valors naturals. En opinió de l'entitat, no està justificat perdre aquests espais per fer un moll de vorera on posar-hi més embarcacions durant l'estiu.
El port de Maó necessita un replanteig en el destí que s'hi està donant, perquè sembla que només hagi de ser un espai per la nàutica, els vaixells de càrrega i els creuers. El port és molt gran i permet acollir moltes altres funcions. Activitats com la vela, el caiac, la natació a zones resguardades i d'altres iniciatives similars, haurien de ser possibles amb una ordenació bàsica.
També la funció ambiental hauria de ser un interès per un organisme públic com Autoritat Portuària. Els penyals submarins de la vorera sud del port, i les cales i voreres de la zona nord que encara conserven la seva fesomia natural, haurien de ser espais preservats de transformacions físiques i químiques. Hi ha prou port com per dur a terme activitats humanes sense transformar-ho tot.
El GOB demanarà un estudi de valors marins de la zona afectada, la retirada dels materials abocats sense autorització i que s'abandonin les idees de continuar transformant les zones que conserven la seva imatge natural. Aquests llocs donen valor afegit al port, igual que els espais conservats de l'illa donen valor afegit a Menorca.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 7297 lectures