El canvi climàtic és aquí i cal aprendre com adaptar-s'hi. Els propers dissabtes 3 i 10 de febrer podrem gaudir de quatre ponències inspiradores sobre iniciatives agràries exitoses. Serà en el transcurs de la 17a edició del Seminari d’Agricultura i Medi Ambient, que s'organitza des del programa de Custòdia Agrària.
Parlarem d’agricultura de territoris amb molt baixa pluviometria enfocant-nos especialment en la gestió hidrològica i en l’enriquiment de la fertilitat del sòl; aprendrem més sobre com utilitzar la llana a nivell agrícola; i descobrirem estratègies per potenciar la biodiversitat en els espais agraris.
La primera ponència anirà a càrrec de Jacobo Monereo, co-director de «Regeneration Academy», una escola de formació situada a la finca de La Junquera, a Múrcia, una de les zones més desèrtiques d’Espanya. Aquesta finca s’ha convertit en destí de formació de multitud de joves i majors que volen iniciar-se o aprofundir en l’agricultura regenerativa. El maneig hidrològic que fan del terreny, juntament amb l’ús de tècniques que potencien la biodiversitat i milloren el sòl, ha aconseguit que aquesta finca, situada en un territori en perill de desertificació, sigui productiva i sostenible, i se la miri com a un model a seguir.
Tancarem la primera jornada amb Marta Cortegano, de l’associació «Terra Sintrópica», de Mértola, a Portugal. Aquesta regió és també un de les més afectades per la desertificació, a la vegada que per la despoblació. Aquest associació cerca solucions per a retornar l’equilibri ecològic i la prosperitat social a la zona. Una de les seves apostes principals és l’agricultura sintròpica, que es basa en imitar l’ecosistema dels boscos per a la producció d’aliments.
La segona jornada s’iniciarà amb Raoul Ferrer, enginyer agrícola menorquí especialitzat en agricultura ecològica i regenerativa i maneig holístic. Ens parlarà de com usar la llana com a encoixinat del sòl. Els darrers anys la llana s’ha convertit en un residu difícil de gestionar a l’illa i s’estan estudiant maneres de posar-la en valor. Fins ara s’ha parlat de la producció de biofertilitzants i compost. Aquí parlarem d’una tercera opció de la mà de Raoul, qui ja ha estat estudiant aquesta opció en profunditat. L’encoixinat o «mulching» representa una solució en moments d’estrès hídric i es pot utilitzar tant en el sòl com per a fer planter.
La darrera ponència anirà a càrrec de José Maria Rey Benayas, catedràtic d’ecologia a la Universitat d’Alcalà i autor del llibre «La renaturalización del campo. Agricultura y biodiversidad pueden compartir la tierra». És, a més, president de FIRE, la Fundació Internacional per a la Restauració d’Ecosistemes. Ens vindrà a explicar el projecte «Campos de Vida» que busca compatibilitzar la producció agrària i la recuperació de la natura. Aprendrem quines estratègies promouen una restauració eficaç dels ecosistemes agraris sense haver de competir amb l’activitat productiva per l’ús de la terra.
Els dos dies, després de les xerrades pertinents, hi haurà un dinar conjunt on compartir idees i experiències amb la resta d’assistents i els ponents.
Per a més informació, vegeu el programa adjunt. La gent interessada es pot inscriure a través del següent formulari o bé visitant-nos a la nostra oficina del Camí des Castell 53, a Maó, de dilluns a divendres de 9 a 14 h. En cas de dubtes es pot escriure al mail custodia@gobmenorca.com o trucar al 971350762.
Aquesta activitat compta amb el suport del Consell Insular de Menorca i de Menorca Preservation.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 395 lectures