Diverses obres il·legals es tradueixen en una sanció considerable cap els responsables implicats en un agroturisme que va presentar un projecte amb teòric compromís ambiental i va resultar ser un engany a l'hora de la veritat. El cas demostra la necessitat d'una regulació clara i d'una vigilància efectiva.
L'agroturisme de Torre Vella, al municipi d'Alaior, va presentar un projecte que, entre d'altres problemes, gastava molta d'aigua d'aqüífer en els serveis turístics. En un esforç per reduir aquest impacte, el projecte incorporava diversos dipòsits soterrats que havien d'acumular aigües depurades al mateix indret i que servirien per abastir tota la jardineria.
Aquesta mesura va ser molt apreciada per la Comissió de Medi Ambient, que va aprovar el projecte condicionat a incorporar encara algunes altres mesures d'estalvi. Però una vegada passades les primeres inspeccions, els dipòsits soterrats es van convertir en piscines. El GOB va detectar aquest possible frau i ara el Consorci de Disciplina Urbanística l'ha confirmat junt amb una llista d'altres il·legalitats.
Set piscines no declarades, el formigonat de més de 2.000 m2 de camins que havien de ser agraris, diverses soleres de formigó no previstes i altres elements menors, s'han constatat a les inspeccions realitzades.
La resolució del Consorci estableix una sanció de 486.844 euros per cadascun dels responsables, això és, el promotor, el constructor i l'arquitecte director de l'obra.
Aquest projecte va estar envoltat d'una certa polèmica durant la seva tramitació perquè els promotors van agafar tots els edificis existents a la finca per destinar-los a usos turístics i després van fer una queixa pública perquè volien alçar nous edificis agraris i la tramitació era feixuga. Aquests nous edificis agraris fa un any que estan a mig construir al costat del Camí de Cavalls (veure fotografia adjunta).
Ara s'obre un termini perquè els sancionats puguin demanar la possible legalització de les obres. En opinió del GOB resultarà complicat perquè les obres no només no tenien llicència, sinó que van en el sentit contrari a les condicions ambientals imposats en la seva autorització. L'incompliment és doble.
Aquest cas exemplifica algunes de les qüestions que el GOB planteja a la nova redacció del PTI, com és la necessitat de regular les piscines en els allotjaments turístics, el consum d'aigua d'aqüífer de les noves ofertes turístiques i la necessitat de comptar amb un servei de vigilància efectiu, especialment sobre els grans projectes que es realitzin sobre el territori de l'illa.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 5974 lectures