Sembla que la vigilància efectiva en matèria de pesca continua sense destacar a Menorca. Com cada any el GOB ha demanat els expedients sancionadors de 2021 i ens hem trobat amb un panorama molt similar al dels tres últims anys, amb només 14 expedients oberts.
Enguany, el GOB ha demanat els expedients de pesca no només tramitats pel Consell, sinó que també els tramitats per la Direcció General de Pesca referents a comercialització de productes pesquers. Així i tot, les xifres continuen sent molt baixes tenint en compte que a Menorca existeixen diversos cossos de seguretat que poden exercir un control actiu sobre la pesca; dos Inspectors de Pesca del Consell Insular, tres Guardapesca de la Reserva Marina del Nord, els agents de la Guàrdia Civil (SEPRONA) i fins i tot la policia local de cada municipi.
De tots els agents implicats, els que més activitat presenten són els Inspectors de Pesca que van proposar 11 de les 14 sancions tramitades. El SEPRONA, un dels cossos que solia ser més actiu fins a l'any 2018, sembla haver abandonat el control de la pesca, ja que en els darrers tres anys ha anat reduint els expedients oberts passant de 39 l’any 2017 a tan solt una sanció proposada l'any 2021.
Per la seva part, el Servei de Guardapesca de la Reserva Marina del Nord segueix amb zero sancions el 2021 i és que en els últims tres anys aquest cos de seguretat, que consta de tres efectius i una embarcació pròpia, tan sols ha obert un expedient sancionador en matèria de pesca. Tot i que a un informe de 2021 s'al·lega que aquest servei va efectuar nombroses revisions a pescadors professionals i recreatius, es constata que no va expedir cap acta en tot l'any. Una altra dada que sorprèn de l'informe és que, durant el 2021, l'embarcació només va sortir 21 dies a la mar.
Dels 14 expedients, n'hi ha 7 que es refereixen a comercialització. Les sancions es mouen entre 800 i 20.000 euros, als quals s'aplica un 50 % de descompte si es paga en els primers dies. Tots estan relacionats amb comercialització de llagosta sense acreditar la traçabilitat, és a dir, per vendre llagosta sense la brida que demostra que s'ha pescat de manera legal a les aigües de Menorca.
Els altres set expedients tenen unes sancions molt modestes, entre els 151 i els 400 euros.
Es podria fer la lectura que el baix nombre d'expedients sancionadors es deu al fet que la ciutadania s'està comportant correctament a l'hora de dur a terme activitats extractives a la mar, però no és aquesta la sensació de cap dels agents implicats a la zona, ni sembla que la presència de fauna marina tampoc confirmi aquesta suposada bona gestió.
Una eina força útil que el GOB empra per poder veure quina és l'evolució de les poblacions de peixos i veure la pressió exercida per la pesca il·legal, són els seguiments de poblacions de peixos en aigües poc profundes de la Reserva Marina del Nord que du a terme la Direcció General de Pesca i Medi Marí cada dos anys.
En aquests estudis podem veure l'evolució de diversos paràmetres, com la biomassa de peixos des de l'any 2000 i permet comparar aquests mateixos paràmetres entre la Reserva Integral (on està prohibida la pesca i la captura de marisc), la Reserva Parcial (on la pesca i el marisqueig estan regulats) i fora de la reserva on no hi ha cap classe de regulació.
Desafortunadament, en 2021 només s'han fet seguiments de peixos de la Reserva Integral i, per tant, no podem fer una comparativa o seguiment de les altres zones. Tot i això, l'estudi de 2021 mostra un descens de la biomassa mitjana (3,6 Kg) respecte a l'estudi de 2019 (5,0 Kg), tot i que la xifra és un poc superior que l'enregistrada l'any 2017 (2,9 Kg). Recordem que això passa a la zona de protecció integral, on no es pot fer cap tipus d'extracció.
En definitiva, sembla que el medi marí de Menorca, que ara ja és la Reserva de Biosfera amb l'àrea marina més gran del Mediterrani, encara té la vigilància de les seves aigües com a assignatura pendent. Una competència que ja és del Consell Insular i que, si no es reforça amb tecnologia i decisió, s'anirà traduint en una pèrdua progressiva de la biodiversitat marina.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1541 lectures