Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Voluntaris del GOB eliminen dues poblacions de la planta invasora kikuiu

Pestanyes primàries

Una de les plantes eliminades

Un grup de voluntaris del GOB han eliminat  les dues poblacions de kikuiu detectades entre Maó i Alaior a la carretera general. Aquesta planta invasora podria crear problemes mediambientals molt greus a Menorca si no es controla.

El kikuiu (Pennisetum setaceum) és una planta de la família de les gramínies d'origen nord-africà que s'empra en jardineria. Aquesta planta és un gran problema ja a altres indrets, com a les Canàries, pel seu caràcter invasor que posa en perill la flora autòctona. Si no es controla a temps arriba a formar grans extensions on no hi deixa créixer cap altra planta. A Menorca s'estan començant a detectar poblacions escapades de cultius, i és molt important controlar-les quant abans millor per evitar mals mediambientals i grans despeses de gestió posteriors.

Les espècies invasores són la segona causa a nivell mundial de pèrdua de biodiversitat, després de la destrucció dels hàbitats naturals. El comerç d'espècies exòtiques i la jardineria amb plantes no autòctones són les principals causes de la introducció d'espècies invasores. Aquest fet no és nou, però sí que s'ha intensificat en els darrers temps. A Menorca tenim el cas clar de la flor d'avellana, fel-i-vinagre o vinagrella (Oxalis pes-caprae), una planta sud-africana introduïda al segle XIX com a ornamental, i que avui envaeix tota l'illa de manera incontrolable, havent canviat totalment la fesomia de les zones de cultiu i les tanques de Menorca. Per sort és una planta que no invadeix gaire les comunitats naturals.

Un altre cas prou conegut és el de Carpobrotus, una altra planta sud-africana que posa en seriós perill les plantes autòctones de la costa, on hi viuen molts d'endemismes. El seu control ha representat una despesa important, i així i tot s'han d'anar fent actuacions per evitar que aquesta planta no torni a malmetre el nostre litoral.

No hi ha encara un normativa clara que impedeixi el comerç i l'ús d'espècies amb potencial invasor. Els intents s'han trobat amb la poderosa oposició d'interessos comercials. Per tant no esperem que les administracions solucionin aquest problema a curt termini, i siguem els usuaris, centres de jardineria i botigues d'animals responsables els que adoptem les degudes prevencions. Deixem d'utilitzar les moltes espècies amb reconegut potencial invasor, com l'herba de la Pampa o plumeros (Cortaderia),  el Pittosporum, el Myoporum, el gram d'aigua Paspalum, les plantes aquàtiques surants, els paraigües (Cyperus alternifolius), etc. I sobretot és molt important gestionar bé les restes de podes dels jardins, i no tirar-les a llocs descontrolats. Als voltants de les urbanitzacions, nuclis rurals i cases aïllades és on més es detecten poblacions incipients d'espècies invasores.

Vista la lentitud de resposta que demostren les administracions, el GOB demana a la gent que ens comuniqui possibles poblacions de plantes invasores per mirar de trobar-hi solucions urgents, com es mereix aquest problema.

En aquesta galeria fotogràfica podreu veure algunes de les plantes invasores amb més perill