Més d'un 95% dels animals de Menorca són invertebrats: escarabats, papallones, caragols, cucs, formigues... D'aquesta fauna depèn la pol·linització i dispersió de les llavors de moltes plantes o el control de plagues. També són una riquesa biològica important, ja que bastantes són exclusives de Balears. Demà dijous Guillem X. Pons parlarà de tots aquests animalons a les 21 h, al Pla de l'Església de Ferreries.
Normalment quan parlam d'animals ens venen al cap els grans, com els ocells o els mamífers. La gran majoria dels animals però són petits, del gran grup del que s'anomena invertebrats. Tendim a pensar que aquests animalons no tenen cap utilitat, i que fins i tot són una molèstia. Però la realitat és que gràcies a ells funcionen els sistemes naturals i també la nostra economia. Gràcies a les abelles i altres insectes que pol·linitzen les flors podem collir fruita i altres aliments. Gràcies als cucs de terra i altres animalons la terra es torna fèrtil i conserva una estructura que fa que sigui productiva. Els poriols i altres predadors mantenen a retxa plagues dels nostres cultius.
No podem oblidar tampoc que dins els invertebrats de Menorca hi ha bastantes espècies endèmiques, que no viuen a aumón més, i que constitueixen una riquesa patrimonial que estem obligats a conservar.
De totes aquestes coses i més parlarà Guillem X. Pons, professor de la UIB i autor de diversos llibres i altres publicacions sobre la fauna de les Illes Balears. El títol de la xerrada és El paper dels invertebrats als ecosistemes de Menorca. Des de la conservació dels endemismes a la problemàtica de les plagues. Serà demà dijous, 19, a les 21 h al Pla de l'Església de Ferreries.
Les Xerrades a la Fresca del Centre de la Natura són possibles gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Ferreries, la Conselleria de Medi Ambient del Consell Insular i el GOB.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 5065 lectures